10 Σεπτεμβριου, Παγκoσμια Ημερα για την Προληψη της Αυτοκτονιας.

10 Σεπτεμβριου, Παγκoσμια Ημερα για την Προληψη της Αυτοκτονιας.

Μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους αυτοκτονίας και τις προκλήσεις στις προσπάθειες να αποτραπούν οι θάνατοι από αυτοκτονία.

Πώς να υποστηρίξετε κάποιον που αισθάνεται αυτοκτονικός ?

– Ρωτήστε: Κάνοντας την ερώτηση “σκέφτεσαι την αυτοκτονία;” επιτρέπει στο άτομο να γνωρίζει ότι είστε ανοικτοί στο να μιλάτε για την αυτοκτονία με έναν μη επικριτικό και υποστηρικτικό τρόπο. Μπορεί να ανοίξει την πόρτα για κάποιον που σκέφτεται την αυτοκτονία να μιλήσει για το πώς αισθάνονται ή τι περνούν. Άλλη ερώτηση θα μπορούσαν να είναι “Πώς μπορώ να βοηθήσω;”
Οι φίλοι και η οικογένεια, οταν ερωτηθούν, δεν πρέπει να υπόσχονται οτι θα κρατήσουν μυστικές τις σκέψεις αυτοκτονίας του ατόμου.

– Κρατήστε τους ασφαλείς: Είναι σημαντικό να μάθετε αν το συγκεκριμένο άτομο έχει κάνει ήδη σχέδια για να προσπαθήσει να πεθάνει με αυτοκτονία. Οι άνθρωποι που επιθυμούν να παράσχουν υποστήριξη ίσως χρειαστεί να τους μεταφέρουν στο τμήμα Επειγόντων περιστατικών

– Να είστε εκεί: Αυτό θα μπορούσε να είναι φυσική παρουσία για κάποιον ή να μιλήστε μαζί τους στο τηλέφωνο, αν και είναι σημαντικό να συνεχίσετε την στήριξη και μετα το τηλέφωνο. Αυτό μπορεί να είναι σωτήριο.

– Βοηθήστε τους να ‘συνδεθούν’ με εξειδικευμένες υπηρεσίες: Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων, το οποίο θα συνδέει το άτομο με έναν επαγγελματία υγείας ή θα καλεί μια γραμμή υποστήριξης όπως η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018.