Πανελληνιες Εξετασεις και αγχος: Τι να συμβουλευσω το παιδι μου;

Αγχος και Πανελλήνιες εξετάσεις

Πανελληνιες Εξετασεις και αγχος: Τι να συμβουλευσω το παιδι μου;

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αρχίζουν σύντομα – είναι μια περίοδος που το άγχος και η πίεση σε πολλούς μαθητές και γονείς αυξάνεται.

Πολλοί γονείς αναζητούν συμβουλές για τρόπους διαχείρησης του άγχους αυτούς, τόσο γι’αυτούς όσο και για τα παιδιά τους.

Το παρακάτω γράμμα, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2017, προέρχεται από έναν διευθυντή σχολείου και
απευθύνεται σε γονείς μαθητών που δίνους εξετάσεις.
Ο διεθυντής προτρέπει τους γονείς να ανησυχούν λιγότερο για τις βαθμολογίες των παιδιών τους, υπενθυμίζοντας τους ότι η μελλοντική τους επιτυχία δεν συνδέεται πλήρως με το πόσο καλά θα πάνε στις εξετάσεις.

Αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο:

“Οι εξετάσεις του παιδιού σας θα ξεκινήσουν σύντομα” γράφει ο διεθυντής

“Ξέρω ότι όλοι είστε πραγματικά ανήσυχοι για το παιδί σας να πάει καλά.”

“Αλλά, σας παρακαλώ θυμηθείτε, ότι μεταξύ των φοιτητών που θα καθίσουν για τις εξετάσεις υπάρχει ένας καλλιτέχνης, ο οποίος δεν χρειάζεται να καταλαβαίνει τα μαθηματικά … Υπάρχει ένας επιχειρηματίας, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για την ιστορία ή την λογοτεχνία … Υπάρχει ένας μουσικός, του οποίου οι βαθμοί στη Χημεία δεν θα τον/την πειράξουν … Υπάρχει ένας αθλητής … του οποίου η σωματική ικανότητα είναι πιο σημαντική από τη Φυσική … Αν το παιδί σας καταφέρει να πάρει κορυφαίους βαθμούς, αυτό είναι υπέροχο! Αλλά εάν αυτός ή αυτή δεν πάρουν, σας παρακαλώ μην τους αφαιρέσετε την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπεια τους. Ενημερώστε τους ότι είναι εντάξει, και ότι ήταν απλά μια εξέταση. Έχουν φτιαχτεί για πολύ μεγαλύτερα πράγματα στη ζωή. Ενημερώστε τους, ανεξάρτητα από το τι βαθμολογία θα πάρουν, ότι τους αγαπάτε και δεν θα τους κρίνετε. Όταν το κάνετε αυτό θα δείτε τα παιδιά σας να κατακτάνε τον κόσμο. Μια εξέταση ή χαμηλή βαθμολογία δεν θα τους αφαιρέσει τα όνειρά τους και το ταλέντο τους.
Και παρακαλώ, μην νομίζετε ότι οι γιατροί και οι μηχανικοί … είναι οι μόνοι χαρούμενοι άνθρωποι στον κόσμο».