Πως η φωνη της μητερας διαμορφωνει τον αναπτυσσομενο εγκεφαλο του μωρου της;

mother's voice in baby's developing brain

Πως η φωνη της μητερας διαμορφωνει τον αναπτυσσομενο εγκεφαλο του μωρου της;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα παιδί προτιμά τη φωνή της μητέρας του από αυτές των ξένων. Από τη μήτρα ακόμα, οι αναπτυσσόμενες ακουστικές οδοί του εμβρύου αισθάνονται τους ήχους και τις δονήσεις της μητέρας του. Σύντομα μετά τη γέννηση, ένα παιδί μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή της μητέρας του και θα προσπαθήσει για να ακούσει τη φωνή της καλύτερα από άλλες άγνωστες γυναικείες φωνές.

Μια μελέτη για τα πρόωρα βρέφη του 2014 έδειξε ότι η αναπαραγωγή της φωνής της μητέρας όταν τα μωρά είχαν πιπίλα ήταν αρκετή για να βελτιώσει την λήψη τροφής από το στόμα και να συντομεύσει την παραμονή τους στο νοσοκομείο.

Αλλά αυτό που οι επιστήμονες βρήκαν ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτο. Η φωνή της μητέρας ενεργοποίησε ένα ευρύ φάσμα δομών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, η οποία ρυθμίζει το συναίσθημα, και τον προμετωπιαίο φλοιό, τα οποία αποτελούν μέρος του κυκλώματος ανταμοιβής.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι περισσότεροι από εμάς φέρνουν τη φωνή της μητέρας στα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου μας: οι ιστορίες που διάβαζε πριν τον ύπνο, οι συνομιλίες στο φαγητό και η φωνή που ακούσαμε πριν από τη γέννηση, μας ταυτοποιούν μοναδικά, επιτρέποντας τη συναισθηματική ανάπτυξη και την κοινωνική επικοινωνία στην παιδική ηλικία και, πιθανώς, στην ενήλικη ζωή.

full article:

https://aeon.co/ideas/how-a-mother-s-voice-shapes-her-baby-s-developing-brain?fbclid=IwAR2Zl3c0QXk7NEZDgL4QiEwawzQ0w6NqJMLqgNPRZzzw01wQNnlDgTSekIQ